söndag 17 juni 2012

vad kan man hitta i komposten?


det var ju det här med komposten eller kanske komposter....har flera, idag har vi grävt ur mat-kompost behållaren som vi delar med grannen. Det är helt perfekt att vara två familjer på en kompost....det tar ungefär ett år att fylla den och stora delar av året är den varm, men det är klart, mitt i smällkalla vintern fryser den  ihop.... och då får den vila till våren, då den tar fart igen.
idag tömde vi den (nästan, det är bra att lämna ett lager i botten, då tar den fart fortare när vi börjar "mata" den igen) och grävde ner det för att efter-komposteras, till nästa vår. Det är ett fungerande kretslopp, utblandat med trädgårdskompost så blir det jordförbättring i trägården, ....

och så var det frågan om vad man kan hitta i komposten, förutom det självklara då, i år hittade jag några potatisar med fantastiskt fina groddar, och eftersom potatislandet numera är ett jordgubbsland, fanns ingen annan möjlighet än att sätta potatisen i korgen, får se hur det går! (det verkar föresten som att man kan kompostera det mesta....den gamla korgen, föll i bitar, och hamnade i......, så jag fick ta en bättre fungerande korg som tappat sina handtag.....ochså ett kretslopp!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar